Drie sterren voor Davina als kroon op het werk

27
okt
2021
0
Reacties
Davina 88 (v. Linfield), levensproductie: 132.799 4.49 3.34

Een kroon op het werk noemt melkveehouder Henk Prins uit Nieuwleusen de drie sterren voor Davina 88. ‘Ze werd vijf jaar geleden al honderdtonner, kreeg daarna twee sterren en in december vorig jaar maakte ze de tien ton vet en eiwit vol. Deze drie sterren zijn de kroon op haar levenswerk’, vindt Prins.

Onlangs werd Davina 88, een dochter van de stier Delta Linfield, op 15-jarige leeftijd ingeschreven met 87 punten, waaronder 88 voor uier en 85 voor benen. In combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van ruim 109 over 9 afgesloten lijsten voldoet ze ruimschoots aan de eisen voor het bijzondere predicaat. Haar levensproductie staat inmiddels op bijna 133.000 kg melk met 4,49% vet en 3,34% eiwit.

Driespeen

‘Davina is een eigenzinnige koe. Ze gaat haar eigen weg in de stal en houdt niet van gedoe aan haar kop.’, vertelt haar eigenaar die samen met zijn vrouw Hennie een 60-tal koeien verzorgt. ‘Twee jaar geleden zag het er nog even slecht voor haar uit toen ze haar speen onherstelbaar beschadigde. Om problemen met de uiergezondheid te voorkomen hebben we haar driespeen gemaakt.’ Dat is goed gelukt want het celgetal in haar laatste lactatie is nog steeds extreem laag met een gemiddelde van rond de 50.000 cellen.

Pensioen

‘We hebben er alles aan gedaan om haar weer drachtig te krijgen, tot aan het implanteren van een ‘laatste kans’ embryo aan toe. Maar het is niet gelukt’, vertelt Prins met spijt in zijn stem. ‘Des te mooier is het dat het toch nog gelukt is om haar het predicaat sterkoe 3 te laten halen’, vindt hij. Veel melk geeft Davina bijna twee jaar na de laatste keer afkalven niet meer. ‘Maar we doen haar niet weg. Deze koe heeft zo veel voor ons betekent, ze mag hier genieten van haar pensioen.’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *