Drie sterren voor ‘baas van de stal’ Jannie 67

10
okt
2022
0
Reacties

Een koe met karakter, zo kan Jannie 67 worden omschreven. De 15-jarige mrij-koe van familie Bleumink uit het Twentse Markelo verdiende het predicaat Sterkoe 3. ‘Dat heeft ze aan haar karakter te danken’, stelt veehoudster Riny Bleumink.

Jannie 67 scoort niet alleen op exterieur erg goed, ze heeft ook een hoge melkproductie op haar naam staan. De koe kreeg afgelopen maand 86 punten voor algemeen voorkomen. In combinatie met een melkproductie van 112.265 kilogram met 4,76% vet en 3,71% eiwit en een gemiddelde lactatiewaarde van 132 over dertien lijsten werd zij benoemd tot Sterkoe 3.

Vitale koe
Ondanks haar leeftijd blijft haar vitaliteit onveranderd goed. Ze kreeg onlangs nog 87 punten voor uier en 84 punten voor beenwerk. ‘Haar uier wordt langzaamaan wel wat ruimer. Daaraan merk je dat het een oude koe is. Haar beenwerk blijft door de jaren heen heel goed. Dat kun je ook zien aan haar algemeen voorkomen. Wij vinden dat haar beenwerk haar uitstraling bepaalt’, vertelt de veehoudster.

Onopvallende dochters
Op het bedrijf van familie Bleumink, waar 90 mrij-koeien worden gemolken, zijn nog twee nakomelingen – Jannie 107 en Jannie 84 – en wat kleindochters van Jannie 67 aanwezig. Volgens de veehoudster lijken ze qua uiterlijk op Jannie 67, maar qua innerlijk totaal niet. Waar Jannie 67 altijd heel aanwezig is in de stal, vallen zij niet op. Familie Bleumink verwacht niet dat haar nakomelingen Jannie 67 gaan opvolgen. Dit jaar hoopt de familie haar driesterrenkoe weer opnieuw drachtig te krijgen. Bleumink: ‘We laten de natuur het werk doen.’

Jonge hond
Haar prestatie heeft ze volgens de familie Bleumink aan haar karakter te danken. ‘Ze is een erg brutale koe en is daardoor de baas van de stal. Met een ander karakter was ze nooit zo ver gekomen’, stelt de veehoudster. Ook vertelt ze dat Janny 67 wel even duidelijk maakt dat zij de baas is in de stal als er nieuwe vaarzen komen. ‘Ze is net een jonge hond’, aldus Bleumink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *