Binnen tien jaar zes generaties Kniertje

11
jul
2022
0
Reacties
Zes generaties Kniertje bij de familie Van Houts  (v.l.n.r): Kniertje 63 (v. Denethor, geb. 2012), Kniertje 74 (v. Doberman, geb. 2014), Kniertje 84 (v. Pianoman, geb. 2016), Kniertje 95 (v. Silence, geb. 2018), Kniertje 105 (v. Job, geb. 2020) en Kniertje 117 (v. Saul Hudson, geb. 2022)

Ze is de favoriete koe van Frans en Bart van Houts uit Valkenswaard; Kniertje 63, een zevendekalfs dochter van de Amerikaanse stier Sandy-Valley Denethor met een levensproductie van 83.411 kg melk met 4,35% vet en 3,23% eiwit. ‘Ze is een forse sterke koe met bespiering die gemakkelijk en probleemloos veel melk produceert’, vertelt melkveehouder Frans van Houts die samen met zijn vrouw Carien en zoon Bart een 115-tal koeien melkt.

Kniertje 63 werd geboren in september 2012 en staat in de zomer van 2022 -binnen tien jaar na haar geboorte- trots aan het hoofd van zes generaties Kniertjes op rij. ‘Je moet een beetje geluk hebben. Ieder eerste kalf uit deze Kniertjelijn was een vaarskalf ’, relativeert Van Houts het snelle generatie-interval.. ‘Maar deze prestatie zegt natuurlijk ook iets over de levensduur en vruchtbaarheid van deze koefamilie.’

De Kniertjefamilie loopt al zeker dertig jaar op het Brabantse familiebedrijf. ‘Mijn vader kocht altijd koeien en ook de eerste Kniertje kwam via de veehandelaar op ons bedrijf’, herinnert Frans van Houts zich. ‘Pas toen ik boer werd zijn we bewust met fokkerij begonnen. Daarbij heb ik altijd gefokt op benen en uiers. Ik zie graag koeien met een goed exterieur’, vertelt de veehouder die dieren uit de Kniertjefamilie typeert als ‘koeien met een rustig karakter die in de koppel niet opvallen maar stiekem wel lang blijven lopen.’ En zo realiseerden de Kniertjes haast ongemerkt deze bijzondere prestatie. ‘En daar ben ik stiekem best een beetje trots op’, bekent de veehouder.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *