Deelnemers aan bedrijfsinspectie halen hoger economisch jaarresultaat

categorie Bedrijfsinspectie
25
nov
2020
0
Reacties

Veehouders die deelnemen aan bedrijfsinspectie, halen gemiddeld een aanzienlijk hoger economisch jaarresultaat dan veehouders die hun vaarzen niet door de stamboekinspecteur laten inschrijven. Dit komt naar voren uit een analyse van de jaarstatistieken van de Coöperatie CRV.

In het boekjaar 2019-2020 realiseerden de Nederlandse stamboekkoeien een rollend jaargemiddelde van 9.203 kg met 4,40% vet en 3,60% eiwit, goed voor 736 kilo vet en eiwit en een economisch jaarresultaat (ejr) van 2.111 euro.

De resultaten op de 4.950 bedrijven die deelnemen aan mpr en regelmatig bezocht worden door de stamboekinspecteur, steken hier positief bij af. Ten opzichte van de 8.122 niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie produceerden de koeien op deze bedrijven gemiddeld 487 kg meer melk met een 0,02% hoger eiwitpercentage, resulterend in 41 kilo extra vet en eiwit en een 118 euro hoger ejr.

Overzicht van de verschillen weergegeven in tabellen / figuren (aanklikbaar)

Tabel 1 – Vergelijking van het rollend jaargemiddelde in het boekjaar 2019-2020 tussen Nederlandse deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie (bron: Coöperatie CRV)

Bewuster bezig met koeien

‘Uit deze cijfers kan natuurlijk niet geconcludeerd worden dat deelname aan bedrijfsinspectie direct leidt tot een hogere melkproductie’, nuanceert Gerbrand van Burgsteden, hoofd stamboek en registratie bij de Coöperatie CRV, de verschillen. ‘Maar deze resultaten maken wel duidelijk dat deelname aan bedrijfsinspectie samengaat met een goed economisch jaarresultaat. De verbindende factor hierbij is waarschijnlijk de veehouder. Deelnemers aan bedrijfsinspectie zijn bewuster bezig met hun koeien en de fokkerij en deze aandacht voor de dieren vertaalt zich in een hogere melkproductie.

Dit wordt ook zichtbaar in de verschillen in levensproductie tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie. Dankzij een 67 dagen langere productieve levensduur en 1,3 kg extra melk per dag realiseren de koeien op bedrijven die meedoen aan bedrijfsinspectie, een extra levensproductie van 3.393 kilo melk en 272 kilo vet en eiwit.

‘De verschillen tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie blijken over de afgelopen jaren opvallend constant’, vertelt Van Burgsteden. ‘In het boekjaar 201-2019 was het verschil in ejr 139 euro, het jaar ervoor 117 euro en nog een jaar eerder 122 euro’, haalt hij uit de statistieken. Daarbij realiseren de bedrijfsinspectiebedrijven door de jaren heen ook een kortere tussenkalftijd.

Kosten bedrijfsinspectie beperkt

‘De kosten voor bedrijfsinspectie zijn op dit moment 43,35 euro per bezoek en 7,95 euro per gekeurd dier. Bij 1,5 bezoek per jaar en gemiddeld 15 gekeurde vaarzen per bezoek zijn de totale kosten nog geen 250 euro per jaar’, rekent Van Burgsteden voor. ‘Een 120 euro hoger ejr betekent 120 euro meer melkgeld per koe per jaar. Op een bedrijf met 100 koeien zou dat een meeropbrengst van 12.000 euro betekenen. Ik begrijp natuurlijk wel dat dit verschil niet direct aan de deelname aan bedrijfsinspectie is toe te wijzen. Maar als de invloed 50% of 25% of zelfs maar 10% van die 12.000 euro is, dan zijn de kosten voor bedrijfsinspectie maar een fractie van deze meeropbrengst.’

Nederland: overzicht van de verschillen tussen bedrijven in de verschillende boekjaren is weergegeven in de figuren 1 tot en met 4

Figuur 1 – Verschillen in kg melkproductie (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 2 – Verschillen in kg vet-en-eiwitproductie (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 3 – Verschillen in ejr (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 4 – Verschillen in tussenkalftijd (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Vlaanderen: overzicht van de verschillen tussen bedrijven in de verschillende boekjaren weergegeven in de figuren  5 tot en met 8

Figuur 5 – Verschillen in kg melkproductie (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 6 – Verschillen in kg vet-en-eiwitproductie (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 7 – Verschillen in ejr (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

Figuur 8 – Verschillen in tussenkalftijd (rollend jaargemiddelde) tussen deelnemers en niet-deelnemers aan bedrijfsinspectie in verschillende boekjaren (bron: Coöperatie CRV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *