Sterkoe 3 Leila 19 blijft nog altijd goed op de been

9
nov
2023
0
Reacties

Als vaars was Leila 19 een hele gewone koe, maar door de jaren heen ontwikkelde ze zich tot de ideale koe van melkveehouder Herbert Weijenborg uit Haaksbergen. De vijftienjarige Kiandochter is ondertussen tientonner, honderdtonner en Sterkoe 3.

Filmpje

Opvallen deed Leila 19 (v. Kian) als vaars niet. Ze werd met 78 punten voor algemeen voorkomen ingeschreven en was volgens melkveehouder Herbert Weijenborg ‘gewoon een normale’ koe. Naarmate ze ouder werd, werd ze steeds mooier. ‘Een inseminator gaf vijf jaar geleden aan dat Leila 19 volgens hem wel meer punten verdiende dan ze als vaars had gekregen. Ik heb haar toen bij de eerstvolgende vaarzenkeuring mee laten keuren. Ze werd toen al Sterkoe 2’, vertelt de veehouder die samen met zijn ouders Herman en Ans 70 koeien melkt in het Overijsselse Haaksbergen.

Nadat de koe in september vijftien jaar oud werd, liet de veehouder haar opnieuw keuren. Deze keer werd ze met 87 punten ingeschreven door de stamboekinspecteur. Dat leverde in combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van 107 over 10 afgesloten lijsten het Sterkoe 3 predicaat op.

Goede benen, functionele koe

Nog steeds valt Leila 19 volgens Weijenborg niet op in de koppel. ‘Ze is mooi en heeft een mooie brede voorhand, maar is niet groot en heeft tegenwoordig een rustig karakter. Ook is ze een zelfredzame en probleemloze koe, hoofdzakelijk door haar goede benen. We hebben weinig omkijken naar haar’, licht hij toe.

Dat de koe goede benen heeft, blijkt wel uit de cijfers: ze scoorde hierop 91 punten. Het beenwerk is dan ook een van de punten die terugkomt in het fokdoel van de veehouders, net als klauwgezondheid, vruchtbaarheid en speenplaatsing. Dat laatste is vooral belangrijk omdat de koeien worden gemolken met een robot.

‘We fokken niet perse met focus op de hoogste melkproductie, maar vinden het belangrijk dat een koe veel vet en eiwit geeft en lang mee gaat’, vertelt Weijenborg. Zijn koeien geven gemiddeld 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit met een rollend jaargemiddelde rond de 9.000 kg melk. Leila 19 heeft in haar leven al ruim 130.000 kg melk geproduceerd met 4,34 procent vet, 3,54 procent eiwit en een dagproductie van 32,1 kg melk.

Probleemloze koefamilie

Dat Leila 19 lang mee gaat, heeft ze niet van een vreemde. Haar moeder, Leila 14 werd wel 17 jaar oud. Ook was zij tien- en honderdtonner, maar liet haar exterieur haar in de steek. Op den duur hing haar uier te ruim, vertelt Weijenborg. Leila 19 heeft daarentegen een sterk aangehecht uier én ze scoort goed op andere exterieurkenmerken. Zo kreeg ze naast de 91 punten voor beenwerk ook 82 punten voor frame, 84 punten voor type en 87 punten voor uier.

Ook de andere Leila’s die op het bedrijf van de familie Weijenborg rondlopen zijn probleemloos en gaan over het algemeen lang mee. ‘We hebben er een heel koppel, ik denk wel vijftien, van lopen. Het is een fijne koefamilie.’

Opnieuw tochtig

De koe is nog niet opnieuw geïnsemineerd, maar heeft wel weer tocht laten zien. De veehouders zijn dan ook van plan om haar weer te insemineren, al wordt ze niet meer zo makkelijk drachtig. ‘Ze is nog heel vitaal en loopt nog goed in het koppel mee. Je ziet niet dat ze al 15 jaar is. Al moeten we haar vijf of zes keer insemineren, ze is het waard’, aldus Weijenborg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *