Statige Gerda wil altijd vreten

29
sep
2023
0
Reacties

‘Een statige koe die heel rustig haar gang gaat maar niet met zich laat sollen en altijd in haar eigen box ligt.’ Met deze omschrijving typeert melkveehouder Luc van Dalen uit Sint Jansklooster O-Mandochter Gerda 223, die onlangs als 15-jarige door de stamboekinspecteur werd ingeschreven met 86 punten voor algemeen en daarmee het bijzondere predicaat Sterkoe 3 kreeg.

FILMPJE

‘Gerda 223 is een enorm diepe koe die altijd vreet’, vertelt de veehouder die op 70 hectare grond 80 zwartbonte koeien melkt en 30 stuks black Angus vleesvee houdt. ‘Ze kan veel ruwvoer verwerken en past daarmee goed in mijn extensieve bedrijfsvoering’, verklaart hij. Met haar vreetlust produceerde de sterkoe in haar leven tot nu toe al 137.646 kg met 4,23% vet en 3,28% eiwit.

Tot voor kort was Van Dalen geen deelnemer aan de bedrijfsinspectie. Maar toen Gerda werd gehuldigd als tientonner werd de veehouder er al op gewezen dat ze wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor het predicaat sterkoe. Uiteindelijk wist een inseminator hem over te halen de koe te laten inschrijven. Met succes. Gerda 223 kreeg 89 punten voor frame, 89 punten voor type, 85 punten voor uier en 85 punten voor beenwerk. En met een gemiddelde lactatiewaarde van 111 over 11 afgesloten lactaties voldoet ook haar productie ruimschoots aan de eisen voor het predicaat Sterkoe 3.

Ook als fokkoe heeft Gerda 223 Van Dalen veel gebracht. Hij melkt vier dochters, waarvan de oudste ook al weer negen jaar is, en heeft ook een flink aantal kleindochters op stal. Hoewel oma zelf nog zeer vitaal is heeft de veehouder besloten haar niet meer te insemineren. ‘Nog een keer kalven en opstarten is toch een risico. Gerda  kalfde al eens van een tweeling en heeft ook een keer een keizersnede gehad. Ik gun de koe nu rust’, legt hij uit. ‘Ze geeft nog rond de 15 liter melk per dag en hobbelt lekker met de koppel mee. En als ze geen melk meer geeft vind ik vast wel ergens een plekje voor haar. Ze was mijn eerste honderdtonner, ze was mijn eerste tientonner en nu is ze ook nog mijn eerste sterkoe. Nee, Gerda 223 gaat niet weg. Ze mag hier blijven tot ze dood gaat.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *