CRV-holsteinstieren in Nieuw-Zeeland

categorie Algemeen
16
sep
2020
0
Reacties
Abe de Wolde en zijn vrouw Anita zijn al meer dan 30 jaar melkveehouder en zijn eigenaar van Woldwide Farms Ltd Southland. Ze melken 4000 koeien op 1.300 hectare

Meer en meer Nieuw-Zeelandse boeren combineren tegenwoordig hun stal- en weidesystemen en kijken met belangstelling naar de CRV-holsteinverervers bij het invullen van hun fokdoelen. Een van hen is de Nieuw-Zeelandse melkveehouder Abe de Wolde, eigenaar van Woldwide Farms op het Zuidereiland.

Abe de Wolde is een groot fan van de CRV-genetica. Hij melkt met veel plezier al een groot aantal CRV-dochters. De Nieuw-Zeelander komt van het Zuidereiland en melkt zo’n 4000 holsteins, die gemiddeld 585 kg vet en eiwit per koe per jaar produceren.

Langere lactaties

Op de vraag wat zijn fokdoel is, antwoordt Abe dat hij de melkproductie van zijn veestapel verder wil verhogen en dat hij streeft naar langere lactaties. ‘Ik hou van persistente koeien die tegen een stootje kunnen. De beste jaren van een koe zijn de oudere jaren, dus moet ze lang meegaan. Ik heb het gevoel dat zowel de Nederlandse boeren als de Nieuw-Zeelandse boeren steeds vaker dergelijke eigenschappen zoeken. Ik wil koeien die jaarlijks gemiddeld 660 kg vet en eiwit produceren en ik ben blij met de vooruitgang die ik momenteel maak’, aldus Abe.

Abe de Wolde, Woldwide Farm Limited

Abe de Wolde en zijn vrouw Anita zijn al meer dan 30 jaar melkveehouder en zijn eigenaar van Woldwide Farms Ltd Southland. Ze melken 4000 koeien op 1300 hectare met een gemiddelde productie per koe van 585 kg vet en eiwit. De veehouders runnen een stal-weidebedrijf’. Dit systeem is goed vergelijkbaar met het Nederlandse weidesysteem, met overwinteringsstallen voor de helft van hun overwegend holsteinkoeien.

Momenteel is het meeste sperma dat ze gebruiken Nederlands, geselecteerd uit de Nederlandse NVI-ranking. De familie De Wolde runt een CRV Progeny Test-veestapel en vanaf volgend voorjaar worden hun vaarskalveren dna-getest. Woldwide Farms richt zich op het fokken van een veestapel met een hoge productiecapaciteit, gezonde uiers en benen, lactatiepersistentie en vruchtbaarheid.

 

Populaire stieren in Nieuw-Zeeland:

  • Barnkamper Majestic
  • Delta Wirdum
  • Leenhorster E-Profit
  • Delta Dairyman
  • Delta Magister
  • Delta Uitsmijter
  • Lowlands Zegen
  • Peak Hotline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *