Nieuwe factsheet geboorten BWB

categorie Algemeen
5
sep
2023
0
Reacties

De factsheet geboorten BWB is geupdate en staat online.

Wat is het percentage moeilijke geboorten, de gemiddelde draagtijd en het gemiddelde geboortegewicht bij Belgisch witblauwe kruislingkalveren?
Veehouders willen liever geen (te) zware kalveren, die moeilijk geboren worden. Een deel van de veehouders kiest daarom voor Belgisch witblauwe stieren met een fokwaarde geboorteverloop van 120 of hoger. Andere veehouders willen ook een kalf met voldoende vleeskwaliteit en accepteren dan dat er af en toe een zwaarder kalf wordt geboren, omdat een zwaarder kalf een hogere prijs oplevert. Die groep veehouders gebruikt dan Belgisch witblauwe stieren met een fokwaarde tussen de 110 en 120.

Het gemiddelde geboortegewicht bij gebruik van Belgisch witblauw op tweedekalfs- en oudere holsteinkoeien ligt rond de 43,5 kg. Bij fokwaarden lager dan 80 zal het geboortegewicht lichter dan 43,5 kg zijn. De kruislingkalveren zijn lichter als de fokwaarde lager is. Wil een veehouder lichtere kruislingkalveren, dan kiest hij een stier met een fokwaarde geboortegewicht van 80 of lager.

De factsheet is te vinden via de volgende link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *