Na bijna dertig jaar weer een excellente koe op Terschelling

13
mrt
2020
0
Reacties
Excellente Anky 7 wordt geflankeerd door medewerker Jelmar Wijnstra, Ariën van Zwol (sr.), Thomas van der Gaast, Ard Gunnink, Jacco Posthumus. Naast de koe: Dochter Marijne, Renske van Zwol-Peters en Ariën van Zwol (zoon Reitze ontbreekt op de foto)

Een bijzondere gebeurtenis op Kinnum, op Terschelling. Op woensdag 4 maart werd ‒ na bijna dertig jaar ‒  weer een koe op Terschelling ingeschreven met de excellente status: Caudumer Anky 7 van Ariën van Zwol.

Ze stond er die woensdagmiddag keurig gewassen en op haar allermooist voor om te worden beoordeeld door de inspecteurs Ard Gunnink en Jacco Posthumus. Ze wist de inspecteurs van CRV te imponeren en werd ingeschreven met een score van 92 voor frame, 91 voor type, 91 voor uier, 89 voor benen en een totaal van 91 punten.

Huwelijksbootje

Ariën van Zwol kocht de inmiddels zeven en een half jaar oude Caudumer Anky 7 als vaars bij Sietse Henk Haytema in Koudum en als vaars sierde Anky 7 al eens de cover van de Veeteelt met de Brandaris op de achtergrond. Dat Ariën van Zwol trots is op deze koe is ook te zien op zijn trouwfoto’s. Toen Ariën en Renske in het huwelijksbootje stapten, was het Anky 7 die het bruidspaar flankeerde.

Twee keer Molenkamp

De vijfdekalfs Molenkamp Jego-dochter komt uit de eveneens excellente, Molenkamp Anky 4 (mv. Kylian), heeft al ruim 56.000 kg melk geproduceerd en is het resultaat van twee keer Molenkampfokkerij. Immers, Molenkamp Jego, de vader van de Anky 7, komt ook uit de stal van Henk en Mark van Wichen uit Maasbommel.

Uniek

Dat haar excellente status uniek is op Terschelling, blijkt uit het feit dat er zoveel tijd tussen haar en de vorige excellente zit. Dat was Hiltje 31 van toen nog mts. G.C. van Zwol te Kinnum, die op 29 november 1990 met 90 punten werd ingeschreven. Tot voor kort was zij de enige excellente koe op Terschelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anky 7 als vaars gefotografeerd bij de Brandaris (vuurtoren) van Terschelling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *