Corries Correcte benen maken haar een sterkoe 3

categorie Algemeen
28
feb
2023
0
Reacties

In 4019 dagen produceerde Delta Linfield dochter Corrie 66 wel 120.398 liter melk met een gemiddeld vetgehalte van 4,08% vet en 3,52% eiwit. Over haar 8 lactaties produceerde ze daarmee gemiddeld 30 liter per dag en over zeven afgesloten lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van ruim 106. ‘Met deze cijfers in mijn achterhoofd had ik haar vandaag op 15 jarige leeftijd graag nog eens laten keuren’, begint Arjam De Hoop uit Kedichem. ‘Hierdoor mogen we haar met een algemeen voorkomen van 85 punten Sterkoe 3 noemen en haalt ze in haar levensloop nog een bijzondere prestatie binnen’, vertelt hij trots en vervolgt met enkele details: ‘Voor frame scoorde ze 84, voor type 88, voor uier 85 en voor benen 86. Maar eigenlijk heeft ze het predicaat vooral te danken aan haar correcte benen en enorme vreetlust’, weet De Hoop. ‘Ook haar vitaliteit en karakter hebben ervoor gezorgd dat ze blijft lopen.’ Helaas komt ze moeilijker drachtig. Gelukkig is ze zo persistent, dat maakt al veel goed.’

De veehouder had haar als kalfje van 2 weken oud aangekocht bij een bevriende collega boer. Vandaag lopen er zo’n 15 afstammingen van haar rond op zijn boerderij. ‘Er zitten goede genen in die bloedlijn en daar fok ik graag mee verder’, deelt De Hoop mee.

Nu nog 10 ton vet- en eiwit

Op 1 januari is Corrie 66 vijftien jaar oud geworden en voor de eigenaar mag ze gerust nog een poosje blijven lopen. ‘Het zou mooi zijn als ze nog de mijlpaal van 10 ton vet- en eiwit kan binnenhalen. Vandaag zit ze op 9.200 kg.’ De Hoop heeft er vertrouwen in dat ze deze mijlpaal zal halen. . ‘Om een koe oud te krijgen is het vooral belangrijk dat ze nog goed te been is en daar ontbreekt het bij Corrie 66 vandaag niet aan’, weet de veehouder, maar ook vroeger niet: ‘In 2019 verhuisden de koeien van een grupsstal naar een ligboxenstal. Tijdens deze ommezwaai paste Corrie 66 zich op een leeftijd van 12 jaar probleemloos aan’, vertelt hij vol lof.

Is die 10 ton binnen, dan mag ze voor De Hoop in de stal blijven lopen tot het niet meer gaat. ‘Zelfs wanneer alle melk eraf is, mag ze hier haar oude dag nog slijten. Dat is haar na deze bijzonder prestatie wel gegund’, aldus De Hoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *