Cijfers bevestigen: Nederlandse koeien geven meer melk én worden ouder en gezonder

categorie Algemeen
26
okt
2020
0
Reacties
Melkveehouder Jos Knoef uit Geesteren
Melkveehouder Jos Knoef uit Geesteren

De NOS publiceerde een bericht waarin de stijging van de melkproductie van koeien in Nederland wordt bediscussieerd. Dat een hogere productie niet ten koste gaat van de levensduur van de koeien, blijkt uit de onlangs door ons gepubliceerde jaarstatistieken. De productie van de koeien in de afgelopen jaren is gestegen en de dieren zijn daarnaast ook ouder geworden. Zo blijkt uit onze jaarstatistieken dat de levensduur van de Nederlandse stamboekkoeien in het afgelopen boekjaar met 2,5 maand is gestegen. Vergeleken met twintig jaar geleden worden koeien nu gemiddeld zelfs een half jaar ouder.

Daarbij worden koeien ook steeds gezonder. Zo is het aantal koeien met klauwproblemen sinds 2011 met 21 procent gedaald. En in 15 jaar tijd daalde het aantal koeien met subklinische uierontsteking met 34 procent.

 

 

Er zijn meerdere verklaringen voor het feit dat de levensduur van koeien in Nederland stijgt en de gezondheid van de dieren verbetert. Denk aan nieuwe stallen met meer comfort voor de koeien en een beter uitgebalanceerde voeding. Maar ook fokkerij speelt een belangrijke rol. Levensduur en gezondheid zijn belangrijke kenmerken in het fokprogramma van CRV en dit leidt tot meetbare resultaten.

Een duurzame gezonde veestapel geeft werkplezier en is goed voor het rendement van een melkveebedrijf. Nederlandse veehouders doen er dan ook alles aan om hun koeien gezond oud te laten worden. Zij kunnen erop rekenen dat CRV hen hierin zal blijven ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *