Vier generaties Gusta naar honderd ton melk

12
nov
2019
0
Reacties
Honderdtonners Gusta 65 en Gusta 90 handhaven zich moeiteloos in het koppel van 150 koeien

‘Een superkoe’ noemt Jan van der Wel uit Brielle zijn Gusta 44, een met 88 punten ingeschreven Limadochter. Ze werd sterkoe 1 en 2, trad meerder keren met succes aan op de fokveedag in Hellevoetsluis, waar ze onder andere de CRV-rendementsprijs won. Ze zou in haar leven uiteindelijk bijna 130.000 kilo melk produceren. En dat zit blijkbaar in de familie.

‘Gusta 44 was het eerste kalfje van Gusta 21, een koe die op mijn bedrijf kwam met de aankoop van een veestapel uit Limburg’, vertelt de inmiddels gepensioneerde veehouder. Ook Gusta 21 produceerde meer dan honderd ton melk.

Moeder overtreft dochter

Toen Van der Wel senior stopte met zijn bedrijf, verhuisden de Gusta’s naar de vrijloopstal van zijn zoon in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Ook in het koppel van 150 koeien manifesteerden ze zich als doorzetters. Zo melkt Leon nog altijd Gusta 65, een Classicdochter van Gusta 44. Haar teller staat inmiddels op 116.275 kilo melk.

Ze overtreft hiermee haar dochter Gusta 90, die recent moest worden afgevoerd, net nadat ze de mijlpaal van 100.000 kilo melk was gepasseerd. Dat maakt vier generaties op rij met meer dan honderd ton melk voor de Gusta’s. Een unieke prestatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *