Sterkoe Donna: primadonna zonder sterallures

11
jul
2022
0
Reacties

Primadonna is het Italiaanse woord voor de eerste zangeres in een opera. Maar in het Nederlands wordt de term ook wel gebruikt in de betekenis van vedette. De 16-jarige mrij-koe Donna van de familie Priems uit het Brabantse Berlicum mag deze eretitel met recht dragen. Onlangs werd de dochter van de stier Salvo excellent ingeschreven met 92 punten voor frame, 91 type, 91 uier, 90 beenwerk en 86 bespiering, resulterend in 90 algemeen voorkomen. In combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van 106 over 13 afgesloten lijsten leverde het haar het predicaat sterkoe 3 op. Extra bijzonder is dat ze twee dagen eerder honderdtonner was geworden met een levensproductie van 100.591 kg met 5,12% vet en 3,91% eiwit.

Samen met zijn vrouw Mariëlle en met hulp van hun twee kinderen, die beiden voltijds buitenshuis werken, melkt Willem Priems in het Brabantse Berlicum een 150-tal koeien. ‘Overdag moet ik het werk alleen rondzetten. Met mrij-koeien lukt dat goed. Ze halen niet de hoogste productie maar omdat ze weinig arbeid vragen kan een VAK veel koeien verzorgen en toch een flinke melkplas produceren’, verklaart de veehouder zijn voorliefde voor het ras.

Ondanks dat ze op basis van haar prestaties de titel primadonna met recht mag dragen toont de oude Donna op geen enkele manier sterallures. ’Ze heeft zeker een eigen wil maar het is een rustige koe’, vertelt haar fokker en eigenaar Willem Priems. Donna is volgens hem een mooi voorbeeld van een sterke en duurzame mrij-koe waarmee het gemakkelijk werken is. Hierbij wijst hij ook op de beste vruchtbaarheid van zijn sterkoe. In haar eerste tien lactaties was ze telkens na een inseminatie drachtig en realiseerde ze een tussenkalftijd tussen de 288 en 307 dagen. Ook in haar lopende lijst was het al weer vlot raak. Als alles goed gaat zal ze in oktober voor de vijftiende keer kalven met een voorspelde tussenkalftijd van circa 400 dagen.

KLIK HIER VOOR HET FILMPJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *