Geslaagde districtsbijeenkomsten 2020

20
mrt
2020
0
Reacties

De afdelingen en het districtsbestuur van Zuidwest-Vlaanderen kijken tevreden terug op de districtsbijeenkomsten die in januari en februari werden gehouden. Op het programma stonden zowel melkvee- als vleesveebijeenkomsten.

In Zuidwest-Vlaanderen werden vijf districtsbijeenkomsten melkvee georganiseerd, waarbij telkens een verschillend programma werd gepresenteerd. Eveneens waren er vijf bijeenkomsten vleesvee met als onderwerp epigenetica (studie naar de omkeerbare erfelijke veranderingen in de expressie van bepaalde genen).

Debat onder topmelkers

De meest spraakmakende was alvast de bijeenkomst in Tielt met een debat onder topmelkers. Het eerste bezoek was aan topmelker Dries Maenhout in Poeke. Als inleiding werden  in een namiddag de topmelkers Dries Maenhout, Patrick Claeys, Dries Lahousse en Guy Op ’t Roodt bevraagd over hoe zij tot hun topresultaten komen. En hoewel met 225 bezoekers de zaal afgeladen vol zat, kon men twee uur lang een speld horen vallen.

Het respect voor elkaar en de onbevangenheid waarmee elke topmelker zijn verhaal deed, maakten van deze dag een zeer nuttige aangelegenheid. Met bijeenkomsten als deze mag gerust geconcludeerd worden dat de coöperatie veel kan betekenen voor iedere veehouder en dat collegialiteit erg gewaardeerd wordt.

Bijpraten, koeien kijken en proosten op sterkoe Vrony

In het Vlaamse Zuidschote waren ruim 100 bezoekers te gast op het bedrijf van Jacques en Dieter Monbailleu. Ze kregen een uitgebreide rondleiding met toelichting van de veehouders en konden het glas heffen op stalfavoriete Vrony. Zij werd onlangs excellent gekeurd en ontving het predicaat sterkoe.

Vijf vleesveebijeenkomsten

De coöperatie blikt terug op vijf succesvolle bijeenkomsten vleesvee in Vlaanderen. Naast het statutaire deel en de stierenpresentatie stond een uiteenzetting over epigenetica op het programma.

Hoewel professor Geert Opsomer en dr. Mieke Van Eetvelde als academici een ingewikkeld en nieuw onderzoeksdomein aansneden, slaagden zij er toch in de essentie over te brengen. Die essentie is dat genetica belangrijk is, maar dat zonder een uitstekend management die genetica niet tot uiting komt. Vooral de volledige drachtduur en de eerste opfokperiode (melkperiode) blijken cruciaal te zijn in de latere ontwikkeling en de vruchtbaarheid van het dier.

Ruim 250 toehoorders waren bijzonder enthousiast over deze nieuwe inzichten en daarmee kan het bestuur terugblikken op een reeks heel informatieve bijeenkomsten.

Verkiezingen

klik hier voor de uitslag van de verkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *