Carlota eerste sterkoe in Vlaanderen

10
dec
2019
0
Reacties
Carlota (v. Baxter), allereerste sterkoe van Vlaanderen

De koe Carlota van Stijn en Luc Peeters uit Nijlen is de eerste koe van Vlaanderen met het predicaat Sterkoe. Ze produceerde in haar leven in acht lactaties ruim 100.000 kilo melk met 3,94% vet en 3,44% eiwit met een gemiddelde lactatiewaarde van 114. Binnenkort kalft de 10-jarige dochter van Baxter voor de negende keer af. Opvallend is dat ze in haar achtste lactatie nog consequent een celgetal van ruim onder de 30 liet aantekenen.

Op acht oktober werd Carlota door de stamboekinspecteur herkeurd en ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 85 punten voor benen en 90 punten voor uier. Daarmee voldoet ze ruimschoots aan de voorwaarden voor het predicaat Sterkoe. ‘Carlota is het soort koe waarvan je de stal wel vol zou willen hebben. Ze blijft heel gemakkelijk lopen en produceert probleemloos. Haar uier en benen houden zich super ‘, vertelt Stijn Peeters die samen met zijn vader Luc een bedrijf met 240 koeien beheert. De eerste Sterkoe van Vlaanderen blijkt een achterkleindochter van Carola, de nationaal kampioene van België van 1990. ‘Duurzaamheid en een goed exterieur zit echt in de familie. Dat zien we ook in haar drie dochters die we aan de melk hebben. Ook dat zijn stuk voor stuk sterke koeien die het in zich hebben om gemakkelijk oud te worden’, aldus de trotse veehouder.

Sterkoeien absolute toppers

‘Koeien met het predicaat Sterkoe zijn absolute toppers. Het zijn koeien die ruim boven gemiddeld produceren, lang blijven lopen -en dus gezondheid en vruchtbaar zijn- en over een best exterieur beschikken’ vertelt Gerbrand van Burgsteden, hoofd stamboek en registratie bij CRV. ‘Deze topkoeien verdienen het om extra aandacht te krijgen’, vindt hij.

Het predicaat Sterkoe wordt sinds dit jaar in Vlaanderen verleend aan koeien die hebben bewezen dat ze duurzaam en productief zijn en over een uitstekend exterieur beschikken. Koeien kunnen het predicaat Sterkoe 1, 2 of 3 krijgen. Hiervoor worden de lactatiegegevens en het exterieur beoordeeld op respectievelijk 9, 12 en 15-jarige leeftijd. Om voor het predicaat Sterkoe in aanmerking te komen moeten koeien op deze leeftijd door een stamboekinspecteur worden gewaardeerd met tenminste 85 punten voor algemeen voorkomen en tenminste 85 punten voor uier. Daarbij moeten sterkoeien over alle lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van minimaal 105 hebben gerealiseerd. Het predicaat Sterkoe is beschikbaar voor alle rassen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *