Bescheiden Bertha presteert groots

22
mrt
2022
0
Reacties

‘Ze is met haar 1 meter 39 een van de kleinste koeien van de stal. Maar ik zou willen dat al onze koeien zulke mooie verhoudingen in hun lichaamsbouw lieten zien.’, vertelt melkveehouder Gerrit Aalenhuis over Bertha 7. Onlangs mocht ze het predicaat Sterkoe 3 in ontvangst nemen.

Bertha 7 (v. Frederik Puntdroad ) is vijftien jaar oud en valt op door haar bescheiden hoogtemaat. ‘Koeien hoeven niet groot te zijn om veel melk te geven en ik herinner me onderzoek waaruit naar voren kwam dat extreem grote koeien gemiddeld een kortere levensduur hebben’, aldus Gerrit Aalenhuis. Hij melkt samen met zijn vrouw Liesbeth en zoon Robbert in Emmer Compascuum ongeveer 130 koeien. Onlangs mocht Bertha 7 het predicaat Sterkoe 3 in ontvangst nemen.

Solide melkkoe

De kersverse sterkoe handhaaft zich, ondanks haar bescheiden formaat en respectabele leeftijd, nog prima in het koppel. Ze laat zich door geen enkele grote koe aan de kant zetten en komt altijd zelf naar de robot. ‘Bertha 7 is een heel solide melkkoe, waarmee we eigenlijk nooit problemen hebben gehad’, geeft Aalenhuis aan. Zo haalde ze in haar lopende twaalfde lactatie nog een gemiddeld celgetal van 70. Bovendien werd ze direct drachtig van de eerste inseminatie, wat resulteert in een verwachte tussenkalftijd van ruim onder het jaar. ‘Zoals het nu gaat, kan ze nog wel even mee en kan ze haar levensproductie van 140.000 kg melk met 4,46% vet en 3,52% eiwit verder opschroeven’, hoopt de veehouder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *