Jaar in beeld: 2015-2016

september 2015

Het testprogramma van CRV, een belangrijke bron van informatie voor fokwaardeschatting en veehouders, is aangepast. Stieren worden scherper geselecteerd, InSires breder ingezet en de focus ligt meer op het verzamelen van data omtrent diergezondheid en efficiëntie. Lees hier over de voordelen van deze aanpassing.

oktober 2015

Het online managementsysteem VeeManager van CRV kan in Nederland nu gegevens uitwisselen met het programma DairyPlan, waarmee de automatische en traditionele melksystemen van GEA zijn uitgerust. In Vlaanderen zijn we nog aan het testen.

CRV, CAH Vilentum (inmiddels omgedoopt tot Aeres Hogeschool) in Dronten en Aeres Praktijkcentrum Dronten gaan samen praktijkstudies op het gebied van fokkerij en genetica opzetten en uitvoeren. De partijen willen met de samenwerking de fokkerijkennis vergroten en het onderwijs op dit vlak versterken.

vrouwendagOp de CRV-vrouwendag 2015 werd het weer bevestigd: boerin zijn is topsport! Boerinnen zijn topvrouwen, die vaak kinderen, bedrijf en huishouden in balans houden. In Bathmen en Sint Niklaas verzamelden zich in totaal meer dan 250 vrouwen om elkaar te ontmoeten, om tips te krijgen en ervaringen te delen met collega-boerinnen.
Bathmen: terugkijken in woord en beeld.
Sint Niklaas: terugkijken in woord en beeld.

Na een loopbaan van bijna tien jaar en een productie van meer dan 1,4 miljoen doses sperma is er een einde gekomen aan de ki-carrière van Delta Paramount. Hij is bij CRV recordhouder voor het aantal verkochte doses SiryX (gesekst sperma), namelijk 136.575 doses.
Deze film van Paramount maakten we in 2011.

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken tijdens hun staatsbezoek aan China een onderdeel van het SDDDC (Chinees-Nederlands zuivelexpertise- en ontwikkelcentrum), waarin ook CRV participeert. Onze directievoorzitter Roald van Noort maakt deel uit van het gezelschap rond het koninklijk paar.

november 2015

opendeurendagDe opendeurdag van BBG (AWE en CRV) in de ki-stallen van Waver en Ciney gezien door de ogen van CRV-stagiair Klaas Wietsma. ‘Alle veehouders die voor het raam stonden, bewogen hun gezicht tot tegen het glas. De veehouders op de tweede rij stonden op hun tenen om de Belgisch blauwe stieren volledig te kunnen bewonderen.’
Bekijk hier de bewegende beelden die VeeteeltVlees maakte tijdens de open dagen.

De CRV-monsternemers werken niet meer met een pda, maar met een app op een iPad. Deze MPR assistent app is ook te gebruiken door veehouders die de mpr in eigen beheer uitvoeren.

december 2015

De indexdraai van december levert een nieuwe lijstaanvoerder op: Bouw Finder (Balisto x Epic). Met Finder heeft CRV er een internationale topstier bij, die op alle fronten sterk scoort. Deze InSire-stier zal zeker veel invloed krijgen binnen de fokkerij.
Lees meer over de CRV-toppers uit de indexdraai van december 2015.

De karkasindexen geven vleesveehouders een goede indexatie van de dagelijkse groei van nakomelingen van een stier. Ze zijn dan ook een belangrijk selectiemiddel voor de stierkeuze op het bedrijf. Daarom publiceert CRV de nieuwe fokwaarden voor Belgisch witblauw.

CRV Mineraal speelt steeds in op actuele veranderingen rond de Nederlandse mineralen- en mestboekhouding. Het nieuwe Rekenmodel Grondgebondenheid geeft direct inzicht, door simulatie met verschillende (groei)situaties.

Bruchter Passe liet een uitstekende dochtergroep zien tijdens de HHH-show, met koeien die uitblonken in beengebruik en uiers. Bekijk het fotoalbum of de bewegende beelden.

Passe dochters CRVmagazine december 2015

Passedochter Topspeed Java 5 (foto: Els Korsten)

 

De CRV-vertegenwoordigers heten nu veestapeladviseur. Die nieuwe titel past beter bij hun rol op de bedrijven van onze leden en klanten. De veestapeladviseur is de sparringpartner die de veehouder helpt om de doelen rond de veestapel te realiseren.

januari 2016

winterbijeenkomst 2015

Leden van CR Delta en VRV zijn weer hartelijk welkom op een van de CRV-winterbijeenkomsten. Het worden weer interessante bijeenkomsten met vooraanstaande veehouders als gastspreker en natuurlijk de fokdoeldiscussie 2016, zowel voor vleesvee als melkvee.
Lees hier over de uitkomsten van de deze fokdoeldiscussie.

Platform Roodbont roept Jacob en Anita Werler uit Vaassen uit tot roodbontfokker van het jaar 2015. In december zijn ze op de HHH-show ook al uitgeroepen tot fokker van het jaar 2015. Uit hun Juliafamilie zijn afgelopen jaar drie fokstieren doorgebroken in de top van de indexlijst, waaronder Lowlands Bolero van CRV.

februari 2016

Zes boerinnen uit Vlaanderen en Nederland wonnen op de CRV-vrouwendag een diner met de directie van CRV. Tijdens dit gezellige diner met directieleden Joop Kersten en Alfred de Vries stellen zij hun pittige vragen aan CRV.
Bekijk hier de foto’s en een korte impressie.

Samen met MCC en DGZ neemt CRV de Vlaamse melkveehouder mee in een aansprekend verhaal over welke informatie uit melk te halen is en het grote belang ervan voor de bedrijfsvoering. Via http://www.meerwaardeuitmelk.be/ kan de melkveehouder alles vinden wat met melkinformatie te maken heeft.

maart 2016

Big Boukje 192: 18 jaar, kerngezond en meer dan 200.000 kg melk! De eerste koe in Nederland met een levensproductie van meer dan 200.000 kg melk loopt op het melkveebedrijf Knoef-Hendriksen in Geesteren.
Lees hier meer over Big Boukje of bekijk de foto’s van haar officiële huldiging.

Duurzame koeien

CRV gaat samenwerken met coöperaties Agrifirm en FrieslandCampina voor het ontwikkelen van een elektronische datasnelweg. In deze ‘datahub’ is ruimte voor informatie van melkveehouders en andere partijen in de zuivelsector op het gebied van onder andere diergezondheid, levensverwachting, duurzaamheid en mineralenefficiëntie. Het project is een volgende stap in de ontwikkeling van het programma SmartDairyFarming.

CRV geeft het startsein voor de competitie de Beste Veestapel van Nederland’. In deze competitie draait het om de zoektocht naar veestapels die uitblinken in gezond en efficiënt presteren. In de eerste week hebben al 80 melkveehouders hun veestapels opgegeven.

Het online managementsysteem VeeManager van CRV kan in Nederland nu gegevens uitwisselen met het programma Crystal, waarmee de automatische en traditionele melksystemen van Fullwood zijn uitgerust. We verwachten op korte termijn te starten met de test voor de koppeling van CRV en Fullwood in Vlaanderen.

april 2016

De indexdraai van april brengt een keur aan stieren onder de aandacht die efficiënte nakomelingen geven die probleemloos en lang produceren met bovendien zeer goede uiers en benen. Met stieren als Finder, Browning, Snowfever en Brandy scoort CRV zeer goed.

Na een strenge selectie heeft de vakjury uit 116 inzendingen voor de ‘beste veestapel van Nederland’ 18 bedrijven geselecteerd die strijden om een finaleplaats. De kandidaten presenteren zich in drie regionale voorrondes. Hieruit zijn zes melkveehouders gekozen die met koeien naar de finale op het CRV-Event in Zwolle komen.

De Better Life-kengetallen van CRV zijn zeer effectief om de technische resultaten van de veestapel te verbeteren. Een analyse van praktijkprestaties van 61.000 dieren op bijna 300 bedrijven levert overtuigend bewijs.

Melkveehouders in de Verenigde Staten kunnen nu ook gebruikmaken van een fokwaarde voor robotkenmerken.

mei 2016

De nieuwe locatie van CRV Ambreed is volledig operationeel, nu de stieren hier ook zijn gehuisvest. Het CRV Bellevue productie en logistiek centrum in Nieuw-Zeeland combineert de hypermoderne onderkomens voor stieren met een spermawinstation, een laboratorium en opslag van sperma voor zowel de thuismarkt als export.

CRV-klanten in Nederland ontvangen hun facturen vanaf nu zoveel mogelijk digitaal. Klanten die geen e-mailadres aan ons doorgegeven hebben, of die liever geen digitale factuur ontvangen, blijven hun facturen op papier ontvangen.

juni 2016

Het online managementsysteem VeeManager van CRV kan in Nederland vanaf nu gegevens uitwisselen met het programma Saturnus, waarmee de melksystemen van SAC zijn uitgerust.

Het CRV-Event ‘Veestapel naar je hart’ kent alleen maar winnaars. De familie Winter uit Vriezenveen is de eerste winnaar van de ‘Beste veestapel van Nederland’. Thijs Neutel uit Saaksum wint de verkiezing ‘Yound herdmanager of the year’. En Atlantic wordt door het enthousiaste publiek verkozen tot stier met de beste dochtergroep.
De grootste winnaar van het CRV-Event is waarschijnlijk Big Boukje 192, de eerste koe in Nederland die een levensproductie van meer dan 200.000 kg melk realiseerde. Zij werd tijdens deze dag voor koeienfans bijzonder in het zonnetje gezet.

Rumgodochter Aleida 7888 van de familie Van den Berg uit Wijhe is gekozen tot ‘Fleckviehkoe van het jaar 2016’. De finale van de koeverkiezing vond plaats tijdens de Fleckviehdag op donderdag 16 juni bij de familie Roozen in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek.

Met een goed gevoel waren de Nederlandse deelnemers afgereisd naar het Franse Colmar voor het Europees kampioenschap 2016. Met drie koeien in de top vijf van de rubriek en zelfs een 1a keerde het team tevreden terug.

CRV neemt in Vlaanderen haar intrek op een nieuwe locatie. De diensten van CRV en VRV zijn nu te vinden op het adres: Buchtenstraat 7, 9051 Sint-Denijs-Westrem.

juli 2016

De deelnemers aan FokkerijData Plus dragen een flinke steen bij aan het leveren van waardevolle data voor kengetallen. Daarom voor hen een welgemeend ‘Merci’! De veehouders kregen tevens een overzicht van de Better Life-kengetallen op hun eigen bedrijf. Deze cijfers blijken een grote bijdrage te leveren aan betere technische resultaten.
Deze foto’s maakten onze veestapeladviseurs bij het uitreiken van de Merci-chocolade.

CRV breidt het aanbod aan verbeterd-roodbontstieren uit met Groot Rassert 539 (vd Lingenhof Jop x Leyenhorst 99).
Lees hier meer over de aantrekkelijke karakteristieken van deze stier van het originele Nederlandse vleesras.

augustus 2016

In Rio de Janeiro gaan de topsporters tijdens de Olympische Spelen voor goud. In de indexdraai van augustus zijn het de stieren van CRV die voor goud gaan. Ze scoren goed op efficiëntie, gehalten, gezondheid, exterieur en vruchtbaarheid. Danno, Browning, Antidote, Chuck en Booking zijn mooie voorbeelden van stieren die in de fokkerij de lat zeer hoog leggen.

CRV heeft drie nieuwe blaarkopstieren beschikbaar in het stierenaanbod. De blaarkop is een oer-Hollands, sober en duurzaam ras dat zeer geschikt is om mee in te kruisen. Dit ras is ook interessant voor veehouders die A2-melk in hun tank willen.
Lees hier meer over De Cock, Fransiscus en Govert.

 


Terug naar de inhoudsopgave van ‘Jaarverslag 2015-2016’