Uitslag Betuwse boerenmelkkoeverkiezing

6
mei
2022
0
Reacties
De winnaars van de BMK-verkiezing; v.l.n.r.: Daan Aalberts, Eric den Bruinen, Pieter Verbeek, Eugene Hoppenreijs, Marélieze van Zetten, Marc Kouwenberg (jury), Martijn Tober en Niek Pels (jury)

Voor de Betuwse boerenmelkkoeverkiezing bekeken de juryleden Niek Pels en Marc Kouwenberg al in november 2021 koeien. De slotavond mét uitslag vond 25 maart 2022 plaats.

In de rubriek derde- en vierdekalfskoeien zag de familie Tober uit Beesd hun Claudia 132 de tweede plaats behalen. Een koe met fraai melktype, beste achteruier en beste benen. Marietje 99 van de familie Aalberts uit Zetten overtuigde echter op alle fronten even beter en eindigde daarom op de eerste plaats. Zij is een show- en boerenkoe ineen, oordeelde de jury.

De rubriek dieren vanaf vijfdekalfs werd aangevoerd door Mies 126 van de familie Verbeek-van Dijk uit Elst. Ze was in de droogstand, maar imponeerde enorm met haar diepe voorhand en fijnheid van bot. Met een prima celgetal in de vele liters en goede vruchtbaarheid won ze het van Coba 110 van melkveebedrijf Hoppenreijs, eveneens uit Elst. Deze degelijke balanskoe straalde kracht uit, maar presteerde net even minder in de kenmerken.

De prestatieklasse kende zes koeien met meer dan 90.000 kg melk. Anke 66 van H. T. den Bruinen uit Zetten is een spijkerharde koe, die voortreffelijk produceert met maar één punt celgetalverhoging. Voorzien van een ondiepe uier voor zo’n productie en droge benen, moest ze toch haar meerdere erkennen in Van de Ambtse Dc Rita 1 van Dick en Ellis van Zetten uit Kesteren. Deze relatief jonge koe (zesdekalfs) met de hoogste productie is best bewaard gebleven, getuige haar harde bovenbouw en goed gebruik van de benen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.