Aangekochte Anita rustig naar drie sterren

24
mei
2021
0
Reacties

‘Ze is rustig, maar nog duidelijk de baas in de stal’, vertelt René Jelsma uit het Friese Jubbega over de 15-jarige koe Anita 31. ‘Zo gaat dat met bazen. Die hoeven niet te vechten voor hun plekje’, aldus de veehouder, die samen met zijn broer Arjen een bedrijf beheert met 200 melkkoeien en 130 stuks jongvee op 110 hectare land. In 2008 kochten de gebroeders Jelsma een koppel koeien van een stoppende veehouder uit het Brabantse Velp. Onder hen de vaars Anita 31. ‘We hebben geen idee wie haar vader is, maar op papier heeft ze wat mrij-bloed’, vertelt René.

Kers op de taart

Aangekochte Anita zou uitgroeien tot de koe met de hoogste levensproductie op het Friese bedrijf. Inmiddels staat de teller op ruim 130.000 kg melk met 4,33% vet en 3,68% eiwit. Daarmee is ze niet alleen honderdtonner, maar ook tientonner. En als kers op de taart werd ze onlangs Sterkoe 3.

‘Met gemiddeld 111 lactatiewaarde voldeed ze ruimschoots aan de productie-eisen, maar als vaars kreeg ze maar 78 punten voor uier’, verwoordt de veehouder de gezonde spanning die hij voelde toen hij Anita aan de inspecteur liet zien. ‘Maar haar uier is in al die jaren niet veel veranderd en werd daarom nu gewaardeerd met 85 punten’, vertelt René. Daarbij ging haar score voor frame zelfs omhoog van 82 naar 91 punten en de score voor beenwerk steeg met 3 punten tot 90, resulterend in 88 punten voor algemeen voorkomen.

Anita was nooit de meest vruchtbare koe, maar mede dankzij een eigen stier lukte het toch steeds om haar drachtig te krijgen. Buiten dat was ze probleemloos en tekende ze vrijwel steevast voor een hoge lactatiewaarde. Ondertussen gaat het nog prima met de oude dame. Ze is drachtig en zal als alles goed gaat in juli voor de tiende keer kalven.  ‘Ze was al ruim 500 dagen in lactatie en gaf niet meer zo veel melk’, vertelt René. ‘Daarom hebben we haar eind april drooggezet en in de wei gedaan. Kan ze op haar oude dag nog mooi een paar maandjes genieten van de rust.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *